زندگینامه شهید از زبان خویش
شهید شهسواری و مبارزه با رژیم پهلوی
ایرج شهسواری مبارزه خود را در سنگر آموزش و پرورش متمرکز کرده بود. او با بیان حقایق به نسل نوجوان و جوان، آنها را نسبت به جنایات رژیم پهلوی آگاه میساخت و از آنان میخواست در برابر ظلم و ستم هرگز سکوت نکنند. او در کشاندن صحنه مبارزات به مدارسی که در آن به تدریس مشغول بود نقش مؤثری داشت و در جریان انقلاب با کمک و همکاری سیدجواد شرافت به ارشاد و راهنمایی دانشآموزان و اهالی جنوب و جنوب غرب تهران میپرداخت. ساواک که به فعالیتهای مبارزاتی شهید شهسواری پی برده بود، چند بار خانه وی را تفتیش کرد اما از آن جا که او رعایت نکات لازم را به عمل میآورد، هرگز نتوانستند گزندی به او برسانند.
شهید شهسواری پس از پیروزی انقلاب اسلامی
وی یک بار هم از سوی شهید رجایی به عنوان وزیر آموزش و پرورش پیشنهاد شد اما بنیصدر با توجه به شناختی که از روحیه حزباللهی شهید شهسواری داشت با این موضوع مخالفت کرد. او در طول تصدی مسئولیت معاونت اداری و مالی وزارت آموزش و پرورش ، فوقالعاده شغل معاونت را دریافت نکرد و به همین دلیل از سوی شهید باهنر تشویق شد. تلاش برای افزایش و بهبود امکانات مدارس و ارتقاء سطح همکاری این وزراتخانه با دیگر نهادهای انقلابی، از جمله کارهایی بود که در مدت تصدی این مسئولیت آنها را انجام داد. وی هم چنین به عضویت حزب جمهوری اسلامی درآمد و همکاری نزدیکی با این تشکیلات داشت. شهید شهسواری عاشق خدمت به مردم و به ویژه نسل جوان بود و هفتم تیر سال ۱۳۶۰ در این راه به شهادت رسید و نام خود را برای همیشه جاودان تاریخ ساخت. از شهید ایرج شهسواری یک فرزند به نام آمنه ( ۱۳۵۵) به یادگارمانده است.
ارتباط با جوانان ویژگی بارز شهید
با اندک تأمل در زندگی شهید شهسواری میتوان به سادگی پی به این نکته برد که نوجوانان و جوانان در منظر او از جایگاه بالایی برخوردار بودند . او همه عمر خود را صرف تعلیم و تربیت نمود و حتی مبارزات علیه رژیم پهلوی را نیز در درون مدرسه و عمدتاً در قالب فعالیتهای آموزشی متمرکز نمود. او به خوبی دریافته بود که نسل جوان میتواند سرمنشاء بسیاری از تحولات در جامعه گردد. بنابراین با آنان ارتباط برقرار میکرد و با ارائه آموزشهای صحیح آنان را از افتادن در دامهای خطرناک نجات میبخشید و او فاصله میان خود وآیندهسازان کشورمان را در قبل و بعد از انقلاب به کمترین میزان رسانده بود و با برقراری احساسات عاطفی و صمیمی میان خود و آنان ،اطلاعات و تجربیات خویش را به آنها منتقل میکرد. وی نیازهای جوانان و زبان آنان را میشناخت و با کمال صداقت به اصلاح امور در میان آنان میپرداخت. شهید شهسواری همواره از واگذاری نقشهای کلیدی در سطح وزارت آموزش و پرورش به جوانان ،استقبال مینمود. او با شناختی که از فطرت پاک جوانان داشت ، به یاری آنان میشتافت و سعی میکرد روحیه استقلال طلبی ،آیندهنگری ،خودسازی ، تحرک وشادابی و … را در وجودشان تقویت کند.
ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی شهید
– دوستدار علم و دانش
– فداکار و با اخلاص
– پیشرو در نظام مشارکتپذیری
– روحیه انتقاد پذیری
– توجه به محرومان
– عدالت محوری از سجایای اخلاقی شهید شهسواری به حساب میآمد که توانسته بود آنها را در درون خود پرورش دهد.
نقد و بررسیها
هیچ دلنوشته ای برای این شهید نوشته نشده است.